”Piili on nyt kahdeksan kuukautta vanha, ja kaikki on mennyt ihan ruusun punaisesti. Sekä vauvan kanssa, että meillä vanhemmilla keskenämme.

Kaikki ei sitä usko, että esimerkiksi neuvolassa meiltä kysytään yhdessä ja erikseen, vähän väliä, että onko meidän suhteessa kontrolloimista tai väkivaltaa. No ei todellakaan ole. Välillä ihan ärsyttää, että eikö kerralla voisi uskoa.

Ja sitten tulee mummo mieleen. Siltä ei kysytty. Mun äiti oli puolitoistavuotias, kun mummo ja paappa erosi. Paappa lateli eron jälkeen tappouhkauksia, mutta kukaan ei ottanut niitä tosissaan. Oli tosi lähellä, että äitikin olisi siinä tulipalossa kuollut. Sitten ei olis minuakaan, eikä tätä pikku Piiliä. Monta elämää olisi jääny toteutumatta.

Tämä rakkaus mitä mä nyt tunnen, sitäkään ei olisi. Niin että on se hyvä, että kysyvät, uudelleen ja uudelleen. Olen siitä oikeastaan ihan älyttömän kiitollinen.”

Vuonna 2030 yksikään nainen ei joudu vainon kohteeksi, eikä kuole parisuhdeväkivallan seurauksena.

  • Päättäjät ovat ymmärtäneet naisiin kohdistuvan väkivallan vakavuuden ja ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin sen poistamiseksi – rahaa säästämättä ja laadusta tinkimättä.
  • Lainsäädäntömme tunnistaa naisiin kohdistuvan väkivallan erityispiirteet ja suojelee naisia ja tyttöjä väkivallalta parhaalla mahdollisella tavalla.
  • Jokainen ymmärtää, että naisilla ja tytöillä on ehdoton ja loukkaamaton seksuaalinen itsemääräämisoikeus.
  • Turvakotiverkosto kattaa koko maan: ne pelastavat ihmishenkiä ja ovat yhtä tärkeitä kuin palokunnat.
  • Palveluista ei ole pulaa: niin väkivaltaa pelkääville, kokeville kuin omasta väkivallasta huolestuneille on tarjolla apua ja tukea, riittävän pitkään.
  • Eron jälkeiseen vainoon suhtaudutaan potentiaalisti tappavana, ja suojaamistoimet ovat sen mukaiset. Lähestymiskielto on osa rikosprosessia.
  • Lähestymiskiellon noudattaminen on poliisin vastuulla. Kiellolla suojatun ei tarvitse raportoida kiellon rikkomisesta, vaan poliisi saa siitä automaattisesti ilmoituksen.